wyzwanie Tańcz Tu i Teraz 3

wpis w: Blog, Tańcz Tu i Teraz | 6

3 dzień wyzwania Tańcz Tu i Teraz - 3 października 2017 wtorek

PROTASLOVE INSPIRACJE:

* Uśmiech zacznij od środka. Daj sobie sam/a to, czego potrzebujesz.

* Wstań i zatańcz! W tańcu jesteś sobą! Zatańcz tak, jak potrafisz. Poczuj Ziemię pod sobą i niebo nad Tobą. Poczuj przepływ energii. Oddychaj.

* Każdy smak jest potrzebny. Słodki też! Jedz świadomie i delektuj się jedzeniem.

* W „Genialnym Umyśle” był mężczyzna, który władał 14 językami. Powiedział, że najlepszą metodą nauki języków jest uczyć się całych zdań, czyli słów w kontekście. Utwór „I will survive” znalazłam na stronie do nauki angielskiego poprzez piosenki: http://antyteksty.com/tlumaczenia-piosenek/gloria-gaynor-will-survive/ Szczególnie bliskie mi zdanie z tego utworu: „As long as I know how to love, I know I will stay alive. - Dopóki będę wie­działa jak kochać, wiem, że przeżyję.”

No i oczywiście: „I will survive – Dam radę!” :)

* Jest też tam słowo Crumble-Kruszyć. Apropos, czy pobrałaś/eś moją sketch notkę z przepisem Violi Grzelki z Mamucich Przysmaków na Crumble, czyli szarlotkę z kruszonką? http://annaprotas.pl/do-pobrania/

* Metoda nauki poprzez piosenki jest szczególnie polecana kinestetykom takim jak ja! :) Tutaj możesz sprawdzić jakim typem jesteś i jaka forma uczenia się sprzyja Ci najbardziej: http://eis.edu.pl/styleuczeniasie/styleuczeniasieold2.php

VIDEO: od 4:30 minuty dla chętnych podaję przepis na kruche ciasteczka :)

ŚCIEŻKA DŹWIĘKOWA: I Will Survive- Gloria Gaynor - ten utwór jest mi szczególnie bliski , bo powstał w roku, w którym się urodziłam :)

AFIRMACJA:  „Jem z miłością i działam z miłością.” „Dam radę!” 

Kiedy miałam cukrzycę w ciąży powtarzałam sobie 100 razy dziennie słowa Louise Hay: „Ta chwila wypełniona jest radością. Decyduję się doświadczać słodyczy dnia dzisiejszego.” I cukry mi spadały! :)

PLAYLISTAPlaylista utworów do tańca na YouTube, gdyby Ci było mało :)

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA:

Składniki:

4 jaja

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 masło

½ szklanki cukru Na filmiku powiedziałam, że 3 szklanki! Przepraszam, to pewnie dlatego, że kocham słodki smak :)

Sposób przyrządzenia:

3 szklanki mąki wymieszać z 4 żółtkami w dużej misce, dodać rozdrobnione 1 masło, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ szklanki cukru.

Zagnieść wszystkie składniki, rozwałkować na stolnicy, wyciąć dowolny kształt ciastek, posmarować białkiem, posypać cukrem i piec na blaszce 20 minut w 180 stopniach.

Pozostałe białka z jajek możesz wykorzystać do przepysznego deseru Śliwki pod Pierzynką! Przepis znajdziesz na blogu Violi: http://mamucieprzysmaki.pl/przepisy/ciasta-i-desery/sliwki-z-cynamonem-i-beza/

Smacznego! Gotuj z miłością i jedz z miłością! <3


Na czym polega wyzwanie - kilka wskazówek:

1. Przeczytaj ProtasLove Inspiracje. Weź tylko to, co z Tobą rezonuje i jest Ci potrzebne na tu i teraz.

2. Włącz filmik, wstań i zatańcz ze mną spontanicznie. Tam, gdzie jesteś. Tak, jak czujesz. Tańcz! Bez choreografii, stroju, butów, bez ceregieli, bez spinki :) Z energią, radością i miłością <3

Wsłuchaj się w muzykę. Oddychaj. Rozluźnij się. Pozwól ciału poczuć rytm, nie musisz zaczynać od razu od jakichś kroków czy figur. Zacznij od kołysania ciała z nogi na nogę. Niech energia swobodnie płynie. Kiedy poczujesz kontakt ze swoim środkiem, pozwól ciału na więcej. Być może z czasem ruchy staną się mocniejsze i poniesie Cię fala uczuć. To dobrze. Pozwól jej na to. Być może poczujesz, w którymś momencie spokój, wtedy zwolnij, oddychaj, zanurz się w swoim ciele. I poczekaj na następną falę :) Przypływ i odpływ jest w Tobie. Wszystko masz w sobie.

3. Napisz, jeśli chcesz w komentarzu na dole CO czułaś/eś? Co Ci dały te 3 minuty tańca? Co się w Tobie zadziało?

4. Nagraj filmik jak tańczysz i wrzuć na Facebooku z hashtagiem #TanczTuiTeraz Żartowałam! Nie musisz nic nagrywać, jeśli nie chcesz, ale zrób proszę chociaż zdjęcie swojej tańczącej nogi i wrzuć je na wydarzeniu na Facebooku ;)

Tyle teorii! Teraz praktyka! Tańcz Tu i Teraz! :)


6 Responses

  1. Celi
    | Odpowiedz

    Śliwki pod pierzynką – chceę! <3

    • Anna Protas
      | Odpowiedz

      Ja też! Trzeba się rozejrzeć na targu za dorodnymi śliwkami! :D <3

  2. Mamucie Przysmaki
    | Odpowiedz

    Ooo Aniu, widzę że wypatrzyłaś mój zeszłoroczny przepis, jak miło! W tym roku mieszam śliwki z morelami, ale dobre!!! P.S. Białka moźna również zamrozić i wykorzystać w dowolnym momencie. Pozdrawiam I idę tańczyć

  3. Anna Protas
    | Odpowiedz

    Ja Violu często myszkuję na Twoim blogu :D Ostatnio robiłam też pastę z dyni z sezamem! Pycha! :) Świetna i praktyczna ta porada o mrożeniu białek, nie wiedziałam. Super, że jesteś na wyzwaniu! Pozdrawiam <3

  4. Aleksandra
    | Odpowiedz

    Super piosenka! Energia od rana… Z serca
    p.s. Z opóźnieniem, ale nadrabiam tańcząc dwa razy dziennie! Oł je! I WILL SURVIVE! w dniu, w którym świętuję to, że 8 lat temu Dałam radę! Urodziłam po raz pierwszy! Oł je!!! A teraz czas na kawę z przyprawami, która się parzyła, gdy ja tańczyłam po całej kuchni

    • Anna Protas
      | Odpowiedz

      Aleksandra, dziękuję za Twój entuzjastyczny komentarz i relację na gorąco! :) Cieszę się, że dołączyłaś! Nigdy nie jest za późno na taniec :) Gratuluję cudownej rocznicy <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.